ארגון אלמנות ויתומי צה"ל בשיתוף משרד הביטחון עובד בימים אלו על הרחבת מסקנות הוועדה הציבורית לבחינת מצבם של היתומים הבוגרים. לנוחיותכם, מצורפת עמדת הארגון אשר הוצגה לשר הממונה לאחר פרסום המסקנות"
הנדון: עמדת ארגון אלמנות ויתומי צה"ל לדו"ח הוועדה הציבורית לבחינת זכויותיהן של יתומי צה"ל
ארגון אלמנות ויתומי צה"ל מברך את שר הביטחון על החלטתו האמיצה לבחון את מעמדם והיקף זכויותיהם של יתומי צה"ל ומערכת הביטחון. שנים רבות חיכינו לשר ביטחון שיניע את גלגלי הרכבת לכיוון הכרה בעוול המתמשך הנגרם ליתומי צה"ל ותיקונו ויפעל הלכה למעשה למען משפחת השכול.
הארגון מברך את הוועדה על המלצותיה המשמעותיות בכל הנוגע לזכויותיהם של יתומים בוגרים בגילאי 21-30. מסקנותיה מנכיחות את הפער עליו הלנו בין המסרים הטקסיים ה ׳מחבקים׳ את יתומי צה"ל וכוחות הביטחון, לבין מציאות הפלייתם ביחס לשאר משפחת השכול. השינויים באשר ליתומים בגילאים אלו הינם ראויים ומשמעותיים ואנו בטוחים כי ישפיעו לטובה על חייהם של יתומים רבים הנמצאים בטווח הגילאים הרלוונטי.
לצד זאת אנו מצרים על העובדה ש- 85% מהיתומים הבוגרים נותרו ללא מענה למצקותיהם. בישראל חיים כיום 11,432 יתומים בוגרים מעל גיל 30 מתוך 12,705 יתומי צהל וכוחות הביטחון המוכרים. מרבית יתומי צה"ל וכוחות הביטחון הינם מעל גיל 30, ועל כן חלק ניכר מן ההמלצות שקבעה הוועדה כלל אינן חלות עליהם. מצב זה בו המלצות הוועדה אינן רלוונטיות למרבית היתומים, חוטאת הלכה למעשה לתכלית פעילותה.
כארגון היציג של יתומי צה"ל וכוחות הביטחון נמשיך להוביל את הדרישה הצודקת להכרת המדינה באחריותה על כלל היתומים ללא קשר לגילם. אף שחלו תמורות מעודדות במשך השנים, אלו אינן מניחות את הדעת ואינן מבטאות את אחריות המדינה לשאריהם של אלו שנפלו על חרבם למען המדינה. אנו יודעים כי לשר ישנה הנכונות והאומץ להתמודד עם הנושא וקוראים לו לפתוח מיד בדיאלוג פתוח ורציף עם הארגון עד לליבון הסוגיות שנותרו פתוחות, הן בעניין היתומים הבוגרים והן בעניין האלמנות.
1. אי הכרה ביתום שהתייתם לאחר גיל 21
חוק המשפחות מגדיר כי ילדו של הנספה הינו רק מי שטרם מלאו לו 21 שנים בנפילת הורהו, הגדרה אשר מוציאה כביכול את היתומים הבוגרים ממשפחת השכול ופוגעת פגיעה עמוקה ברגשותיהם. כמו כן, מצב מסוג זה מייצר הפליה נוראית בתוך תא משפחתי שנשבר בו חלק מילדי החלל מוגדרים כיתומים על פי חוק וחלקם מוזנחים לנפשם. יתום צה"ל וכוחות הביטחון הוא יתום מעצם העובדה שאביו או אימו הלכו לעולמם במהלך שירותם בנסיבות המוכרות בחוק. לשם תיקון העיוות יש לבטל את ההתניה בין הגדרת ה "יתום" לבין מגבלת הגיל.
2. אפליה בזכויות הניתנות ליתומים ביחס לשאר משפחת השכול
חוק המשפחות במתכונתו הנוכחית נותן יחס שונה לבני המשפחה ומפלה את היתומים ביחס לאלמנות ולהורים השכולים. חשוב להדגיש כי לשון הוועדה מגלמת הלכה למעשה את הפער המדובר. בעוד שההורים השכולים והאלמנות זוכים להכרה מלאה ללא סייג, הועדה מקטלגת מציאות בה קיים 'קומץ' מציבור היתומים הבוגרים אשר 'חייהם לא האירו להם פנים' ובכך מסירה אחריות מנסיבות חייהם המצערות (קרי מות האב או האם בשירות המדינה) ומצמצמת את גודל התופעה. לשם ביטול אפליה זו נדרש לתקן את החוק ולהשוות את הסיוע הכלכלי וההטבות הניתנים ליתומים לאלו הניתנים לאלמנות ולהורים. כמו כן, לאור אחריותה של המדינה על יתומי צה"ל, ללא קשר לגילם, עליה לבחון מחדש את צרכי היתומים שהוזנחו על ידי הוועדה ולספק עבורם מענה ראוי ומעוגן בחוק.
3. אימוץ ויישום המלצות הוועדה הציבורית
בעת האחרונה, הגישה הוועדה הציבורית לבחינת זכויותיהם של יתומי צה"ל הבוגרים את המלצותיה לשר הביטחון, בהן: מתן סיוע בתחום הרגשי ללא מגבלת גיל, מתן מלגת התפתחות חודשית בגילאי 21-30, העלאת הגיל לתמיכה בלימודים אקדמיים, הכשרה מקצועית ואבחון תעסוקתי, הגדלת מענק נישואין ודיור והעלאת מגבלת הגיל וכן העסקה מעבר לגיל פרישה פורמלי. על מנת שהמלצות אלו ייושמו נדרש לעגנם בחקיקה ראשית ומשנית ואנו מצפים לתמיכה בתהליך חקיקה זה.